CUSTODIA DE PATRIMONI

L' Associaciˇ ha endegat un projecte que te com a objectiu la preservaciˇ, recuperaciˇ i difusiˇ del patrimoni cultural, natural i etnol˛gic.

Custodia de finques o d'elements particulars o d'institucions que pel seu valor paisatgÝstic, natural o cultural cal conservar per les futures generacions, compra d'espais o elements que per les mateixes condicions es consideren importants.

La primera actuaciˇ que s'ha dut a terme ha estat la compra de 5 finques a Vilanova de la Sal, una d'elles les salines conegudes popularment pel SalÝ del Pito.

En aquest espai es preveu la recuperaciˇ de les salines i els seus entorns i la creaciˇ d'una └rea d'Interpretaciˇ Ambiental amb la sal com a tema principal.

En una segona acciˇ s'ha signat un conveni de gestiˇ amb l'ajuntament de Les Avellanes i Santalinya, del complex de recollida d'aigua medieval de La Fontdolš a Vilanova de la Sal

Es preveu la posada en valor de tot el complex i fer-lo visitable.

Qualsevol persona interessada en algun dels projectes pot formar-ne part i participar-hi o colĚlaborar en la seva recuperaciˇ.

Les Salines de Vilanova de la Sal:

        

 Ja des del seu origen medieval l'explotaciˇ de Les Salines, i la sal, va tenir tanta importÓncia econ˛mica que va fer que poc a poc s'anÚs canviant l'antic nom de Vilanova de PrivÓ pel actualment emprat de Vilanova de la Sal.

Aquest aflorament salÝ ha sigut explotat des de fa segles i ara es troba en una total situaciˇ d'abandˇ i runa.

 Des de l'Associaciˇ Catalana de Lleure Formatiu tenim com a objectiu la recuperaciˇ i protecciˇ d'aquestes salines tradicionals de Vilanova, per la seva importÓncia com part del patrimoni cultural, natural, hist˛ric, i etnol˛gic del nostre poble.

L'associaciˇ ha endegat un projecte de restauraciˇ i recuperaciˇ de les salines com a eix principal d'una Órea d'Interpretaciˇ Ambiental que ja s'ha comenšat a construir.

Volem que aquesta └rea funcioni com a centre d'un projecte cultural, pedag˛gic i medioambiental, que pugui abrasar tan la recuperaciˇ de les salines com la potenciaciˇ de tots els centres d'interŔs tan humans com culturals i naturals del seu entorn mÚs immediat.

La Fontdolš de Vilanova de la Sal:

       

Un dels llocs on la poblaciˇ es prove´a d'aigua potable fins fa ben poc Ús la font de la Fontdolš, un complex de recollida d'aigŘes pluvials constru´t al sud de la poblaciˇ i a l'obaga de la serra de sant Malet. L'aigua es recollia de tota la vesant de la muntanya mitjanšant un canal que condu´a l'aigua a una primera bassa on l'aigua es decantava per passar a una altra bassa no permeabilitzada sota de la que hi havia una construcciˇ en pedra que filtrava i recollia l'aigua ja potabilitzada.

┐Com colĚlaborar en la recuperaciˇ?

Si t'agrada qualsevol d'aquests projectes pots colĚlaborar amb nosaltres, som l'Associaciˇ Catalana de Lleure Formatiu, una associaciˇ sense Ónim de lucre que te la seva seu fiscal a Vilanova de la Sal; a la seva junta directiva hi som gent que hi vivim al poble i gent de pobles ve´ns, tu tambÚ pots ser un de nosaltres. Pots fer-te soci senzillament colĚlaborar com a voluntari.

Si t'interessa formar part de l'equip de voluntaris/es de l'Associaciˇ fes un cop d'ull a l'apartat de Voluntariat d'Ascalfˇ, si creus que et pot engrescar algun dels projectes posat en contacte amb nosaltres i si tu tens un projecte que des de fa temps et rosega per dintre i creus que pot ser interessant, fes-nos-ho saber... pot ser ens pot interessar a tots plegats.

Si sols vols donar-nos un cop de ma o simplement un consell o una informaciˇ ens ho pots comunicar per mail o entrant al nostre foro i deixant el teu missatge.

 

TORNAR AL MEN┌