QUI SOM? |
Un grup de voluntaris/es, professionals i especialistes de diferents àmbits ( Lleure, educació, espectacle, turisme, estudiants/es…) que compartim uns objectius: la conservació del patrimoni tan natural, cultural, etnològic o paisatgístic i the education and training of people in their free time based on personal growth, el respecte, la solidaritat i l’ètica conservacionista. |
QUE FEM? |
Custodia de finques i d’elements singulars amb interès cultural or landscape. Estades en cases de colònies, albergs, terrenys d’acampada, càmpings, hotels… Sortides pedagògiques, culturals, turístiques, de lleure, environmental… Tallers a les aules, llocs d’estades, institucions… Muntatge d’exposicions itinerants i fixes… Organització de festes a l’escola, barri, població o qualsevol altre lloc adient… Programació i realització de viatges, torns de colònies, camps de treball, rutes… Preparació de cursos, crèdits de síntesi i variables… |
PER A QUI TREBALLEM? |
Les nostres activitats estan dirigides a tots els públics, incidint principalment en la població escolar, colles d’amics, grups organitzats, famílies, institucions i empreses. Each one is prepared on a personal level depending on the composition and circumstances of the group to which it is addressed. |
ON TREBALLEM? |
A les aules dels centres educatius, als allotjaments oferts, a la natura, a les poblacions, a les comarques i comunitats veïnes… a qualsevol lloc que us pugui interessar i on existeixi un recurs prou adequat. |
L’ Associació ha endegat un projecte que te com a objectiu la preservació, recuperació i difusió del patrimoni cultural, natural i etnològic.
Custodia de finques o d’elements particulars o d’institucions que pel seu valor paisatgístic, natural o cultural cal conservar per les futures generacions, compra d’espais o elements que per les mateixes condicions es consideren importants.
La primera actuació que s’ha dut a terme ha estat la compra de 5 finques a Vilanova de la Sal, una d’elles les salines conegudes popularment pel Salí del Pito.
En aquest espai es preveu la recuperació de les salines i els seus entorns i la creació d’una Àrea d’Interpretació Ambiental amb la sal com a tema principal.
En una segona acció s’ha signat un conveni de gestió amb l’ajuntament de Les Avellanes i Santalinya, del complex de recollida d’aigua medieval de La Fontdolç a Vilanova de la Sal
Es preveu la posada en valor de tot el complex i fer-lo visitable.
Anyone interested in one of the projects can be part of it and participate in it or collaborate in its recovery.
Les Salines de Vilanova de la Sal:
Ja des del seu origen medieval l’explotació de Les Salines, i la sal, va tenir tanta importància econòmica que va fer que poc a poc s’anés canviant l’antic nom de Vilanova de Privà pel actualment emprat de Vilanova de la Sal.
Aquest aflorament salí ha sigut explotat des de fa segles i ara es troba en una total situació d’abandó i runa.
Des de l’Associació Catalana de Lleure Formatiu tenim com a objectiu la recuperació i protecció d’aquestes salines tradicionals de Vilanova, per la seva importància com part del patrimoni cultural, natural, històric, i etnològic del nostre poble.
L’associació ha endegat un projecte de restauració i recuperació de les salines com a eix principal d’una àrea d’Interpretació Ambiental que ja s’ha començat a construir.
Volem que aquesta Àrea funcioni com a centre d’un projecte cultural, pedagògic i medioambiental, que pugui abrasar tan la recuperació de les salines com la potenciació de tots els centres d’interès tan humans com culturals i naturals del seu entorn més immediat.
La Fontdolç de Vilanova de la Sal:
Un dels llocs on la població es proveïa d’aigua potable fins fa ben poc és la font de la Fontdolç, un complex de recollida d’aigües pluvials construït al sud de la població i a l’obaga de la serra de sant Malet. L’aigua es recollia de tota la vesant de la muntanya mitjançant un canal que conduïa l’aigua a una primera bassa on l’aigua es decantava per passar a una altra bassa no permeabilitzada sota de la que hi havia una construcció en pedra que filtrava i recollia l’aigua ja potabilitzada.
If you like any of these projects you can collaborate with us, som l’Associació Catalana de Lleure Formatiu, una associació sense ànim de lucre que te la seva seu fiscal a Vilanova de la Sal; a la seva junta directiva hi som gent que hi vivim al poble i gent de pobles veïns, tu també pots ser un de nosaltres. You can become a member by simply collaborating as a volunteer.
Si t’interessa formar part de l’equip de voluntaris/es de l’Associació fes un cop d’ull a l’apartat de Voluntariat d’Ascalfó, si creus que et pot engrescar algun dels projectes posat en contacte amb nosaltres i si tu tens un projecte que des de fa temps et rosega per dintre i creus que pot ser interessant, fes-nos-ho saber… pot ser ens pot interessar a tots plegats.
Si sols vols donar-nos un cop de mà o simplement un consell o una informació ens ho pots comunicar per mail o entrant al nostre foro i deixant el teu missatge.
L’exposició és un recull de fotografies de les activitats realitzades per l’associació durant aquests 5 anys de funcionament i alhora s’exposen els materials didàctics i els tallers realitzats pels assistents a les nostres estades i convivències.
A l’exposició hi trobareu una part totalment dedicada a la recuperació de les Salines de Vilanova de la Sal, amb mostres de sal de Gerri de la Sal, Cambrils, Remolinos i com no, de les nostres salines, de Vilanova de la Sal.
L’exposició ha estat possible mercès a una subvenció de l’ajuntament de Balaguer, mitjançant l’IMPIC.
We would like to thank the sponsors and collaborators for their help that makes the operation of the association possible.
Si disposeu d’un espai on poder-la exposar ens la podeu demanar i la vindríem a muntar al vostre local.